Kangasniemen Yrittäjät ry

Wanhat - Vuosi 2014

Poimintoja vuoden 2014 toiminnasta!

Toimintakertomus 2014

» Avaa toimintakertomus tästä!

Yrittäjäyhdistys onnittelukäynnillä
Lounaskahvila Mikadossa

Lounaskahvila Mikadon avajaisia vietettiin ystävänpäivänä 14.2.2014. Osoitteessa Asematie 1 sijaitsevasta Lounaskahvilasta löytyy myös Matkahuollon palvelupiste sekä Mikt Oy:n myymälä. Kangasniemen Yrittäjäyhdistys kävi kahvilan avajaisissa onnittelukäynnillä.

Lisätietoa kahvilasta Mikt Oy:n www-sivuilta!

Lounaskahvila Mikado
Mika Tiihonen, Matti Tulla ja Jukka Siikonen

Ideasingon kokous 13.3.2014

Kangasniemen kunnan ja yrittäjien yhteistyöryhmä Ideasinko kokoontui 13. maaliskuuta 2014 Pennalanrannassa. Kokouksen aluksi yrittäjä Marko Halttunen kertoili Pennalanrannan historiasta ja tämänhetkisestä toiminnasta.

Ideasinko
Ideasinko Pennalanrannan pitkän pöydän ääressä. Kuva: Kari Synberg

Ensimmäisenä Ideasingossa käsiteltiin uutta Elinvoimaa Kangasniemelle-hanketta. Hankevetäjä Kari Synberg kertoi Etelä-Savon maakuntaliiton rahoittamasta hankkeesta ja sen tavoitteista. Ideasinko-ryhmä korosti Puulan matkailullista merkitystä: se on kytkettävä Saimaa-markkinoinnin yhteyteen omaleimaisena ja ainutlaatuisena kohteena mutta myös oma (matkailu)suunnitelma tarvitaan. Syvälahden osalta tilanne on hyvä: sekä Syvälahden tanssilava että PuulaGolf ovat Suomen huippuja. Käräjäniemen osalta selvitystyö on edennyt pisimmälle ja olemassa oleva työryhmä on jo kokoontunut useita kertoja. Keskustan ja torin kohdalla työryhmä ja työ on puolestaan saatava käyntiin. Tavoitteena on suunnitella yrityksille yhteistyötä edistäviä toimenpiteitä.

Seuraavaksi kunnanjohtaja kertoi kunnan kuulumiset: kunnan talous on ylijäämäinen eikä se täytä kriisikuntakriteerejä. Tulossa on isoja investointeja. Lähipalvelut on turvattava myös jatkossa ja elinkeinopolitiikkaan satsattava. Mahdollisesti tulisi miettiä pakolaisten vastaanottoa vähenevän väestökehityksen takia. Mietittävä myös palveluita, mitä kunta tuottaa itse ja mitä ostaa ulkopuolelta. Salmelan leirikeskuksen uusi rakennus on tulossa kirkkovaltuuston käsittelyyn 3.4. Kunnajohtajan mukaan leirikeskuksen tulisi olla avoin kaikille ja toteutus yrittäjälähtöisesti. Yleisesti nähtiin, että Kangasniemen seurakunnan merkittävästä omaisuusmassasta edes osan tulisi jäädä hyödyntämään kunnan asukkaita ja toimijoita eikä Mikkeliä. Ennen vaihtoehtojen pohtimista päätettiin jäädä odottamaan kirkkovaltuuston päätöksiä.

Ideasinko keskusteli myös kunnan talvimatkailuvaihtoehdoista ja matkailukauden pidentämisestä. Laadukkaita majoitustiloja tarvittaisiin. Torin tilanne on mennyt huonompaan suuntaan, samoin leirintäalueen palvelujen taso laskenut. Torin ilmettä päätettiin kohentaa kesään mennessä lisäämällä kukkia, penkkejä ja pyörätelineitä. Yhteenvetona Ideasinkoryhmä nosti pullonkaulaksi riittävän tasokkaan ja laajan majoitustilan puutteen sekä talvimatkailun tuotteistamisen.

Kevätkokous 2014

Kangasniemen Yrittäjät ry:n kevätkokous järjestettiin Puulan Joutsenessa.
Jäsenistöä oli paikalla mukavasti ja vieraiksemme saimme Suomen Yrittäjien
varapuheenjohtaja Jari-Pekka Koposen sekä Etelä-Savon Yrittäjien
toimitusjohtaja Mirja Haavikon. Heiltä saimme kuulla yrittäjäjärjestön
ajankohtaisia kuulumisia.

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämien kevätkokousasioiden lisäksi
myös tulevia tapahtumia. Toukokuun 23. päivä järjestetään Kakkaramäessä
Etelä-Savon Yrittäjien suvikekkerit. Kekkereissä esiintyvät Ismo Apell ja
Rock and Lake House Band, ja siellä julkistetaan ja palkitaan Etelä-Savon
Vuoden nuori yrittäjä. Keskustelua käytiin myös 7. kesäkuuta Rantatorilla
järjestettävästä Kesän avaus-tapahtumasta, joka on seuraava suuri
yrittäjäyhdistyksen järjestämä tapahtuma.

Yrittäjäyhdistyksen hallitus sai tehtäväkseen tehdä kannanoton sivuteiden
kunnosta: valtion hoidossa olevat hiekkatiet ovat pääsääntöisesti
mahdottoman huonossa kunnossa. Myös uutta Elinvoimaa Kangasniemelle-hanketta
käsiteltiin. Hanke on pyörähtänyt hyvin käyntiin ja konkreettisia
toimenpide-ehdotuksia on jo tullut.

Kuvia kokouksesta:

Jari-Pekka KoponenSuomen Yrittäjien varapuheenjohtaja Jari-Pekka Koponen

KevätkokousJukka Siikonen, Ilmo Lahikainen ja Kari Sinkkonen

KevätkokousNina Reinikainen, Mari Jalava, Mirja Haavikko, Sirpa Sappinen. Oikealla edessä Jari-Pekka Koponen.

Kangasniemeläisestä Joni Pietarisesta
Etelä-Savon Vuoden Nuori Yrittäjä

Etelä-Savon Yrittäjät palkitsi Joni Pietarisen 23.5. Kakkaramäessä järjestetyissä Suvikekkereissä. Pietarinen perusti yrityksensä Rakennuspalvelu Joni Pietarisen vuonna 2006. Vuosien saatossa yhden miehen yritys on laajentunut työllistämään yhdeksän vakituista työntekijää ja muutaman kesätyöntekijän.

Rakennuspalvelu Joni Pietarinen

Palkitsemisperusteluissa mainitaan muun muassa, että Pietarinen on kehittänyt yritystään systemaattisesti ja hänen johtamistapansa on osallistuva, innostava ja motivoiva. Hän on aidosti osa yritystä ja sen työporukkaa. Myös jatkuva kouluttautuminen on koettu yrityksessä tärkeäksi. Pietarisen ohella palkintoa oli vastaanottamassa suurin osa yrityksen henkilökunnasta.

» Rakennuspalvelu Joni Pietarinen

Suvikekkereiden ohjelmassa oli myös näyttelijä Ismo Apellin nauruhermoja kutkuttanut esitys "Kymmenen varmaa askelta poikamieheksi", Elisan puheenvuoro, muita palkitsemisia, maukasta ruokaa, tanssia ja karaoke. Kekkereihin osallistui noin 150 henkilöä eri puolilta Etelä-Savoa.

Ismo Apell

Kangasniemen Kesän avaus Rantatorilla 7.6.2014

Kangasniemen Kesän avaus 2014

Kangasniemen Kesän avaustapahtuma järjetettiin
ensimmäistä kertaa Rantatorilla

Tapahtumassa oli monenlaista mukavaa ohjelmaa ja runsain määrin yrityksiä sekä järjestöjä myymässä/markkinoimassa tuotteitaan ja palvelujaan.

Kangasniemen Kesän avaus 2014

Tapahtuman ohjelmaan sisältyivät mm. kunnan ja yrittäjien tervehdykset (elinkeinoasiamies Jukka Siikonen / puheenjohtaja Matti Tulla), Etelä-Savon Vuoden Nuoren yrittäjän Joni Pietarisen palkitseminen sekä Kangasniemen Vuoden 2013 yrittäjän, Merja Alisalon haastattelu. Lisäksi Teatteri Ilona toi esimakua Kypsä Kyky -komediasta ja Niemen Musikaalinuoret esiintyivät. Yksi tapahtuman kohokohdista oli huutokauppa, jossa myytiin hirsinen huussi/varasto ja laavu (Tmi Hannu Halttunen) Heikki Mannisen meklaamana.

Kangasniemen Kesän avaus 2014

» Katso kuvakooste tapahtumasta Facebook-sivuiltamme!

Kuvat: AP-Systems / Arto Pellinen

Videokuvaa tapahtumasta:

 

Tapahtuman yhteistyössä järjestivät
Kangasniemen Yrittäjät ry ja Kangasniemen kunta

Infotilaisuus rakentamisen uusista velvoitteista

Uusi tiedonantovelvollisuus on osa hallituksen harmaan talouden torjuntaohjelmaa.

Kangasniemen Yrittäjät ja kunnan elinkeinotoimi järjestivät 18.6. infotilaisuuden rakentamisen uusista velvoitteista. Tilaisuuden vetäjinä toimivat HTM-tilintarkastaja Helge Natunen ja KHT Piia Andersson.

Ajankohtaista infoa saapui kuulemaan lähes 30 henkilöä.

Yrittäjänpäivää juhlistettiin aamukahvien merkeissä

Yrittäjänpäivän aamukahvit

Perjantaina 5.9.2014 Kahvila Reissupannussa järjestetty Yrittäjänpäivän aamukahvitilaisuus veti paikalle yli 20 henkilöä. Tilaisuuden ohjelmaan sisältyi kahvittelun lisäksi elinkeinoasiamies Jukka Siikosen, Kangasniemen Yrittäjien puheenjohtaja Matti Tullan sekä kunnanjohtaja Pekka Toivosen puheenvuorot. Lisäksi käytiin vilkasta keskustelua muun muassa tulevasta koulurakentamisesta.

Yrittäjänpäivän aamukahvit

Tunnelma oli tiivis, mutta lämminhenkinen!

Yrittäjänpäivän aamukahvit

Tilaisuuden emännät, Reissupannun yrittäjät Katja Vaittinen ja Nina Reinikainen.

Yrittäjänpäivän aamukahvit

Anni Laitinen, Jukka Siikonen ja Eija Hokkanen

Ideasinko kokoontui 16.9.2014

Ideasinko

Vuoden 2014 toinen kokous järjestettiin Salmelan leirikeskuksessa. Kokouksen alussa koulukeskuksen rakentamisprojektin tilanteesta alustivat vierailevana asiantuntijana Ideasingossa mukana ollut tekninen johtaja Mikko Korhonen ja kunnanjohtaja Pekka Toivonen. Miesten kuulumiset olivat taatusti tuoreita, sillä rakentamistoimikunta oli kokoontunut samana päivänä. Koulukeskusrakentaminen herätti vilkasta keskustelua, puheenaiheiksi nousivat mm. töiden aloittamisen aikataulut, kylmään aikaan rakentaminen, vaikutukset paikalliselle elinkeinoelämälle, töiden kilpailutus sekä nykyisistä suunnitelmista puuttuva kunnollinen katsomotila.

Kokouksen toinen "vieraileva tähti" oli Elinvoimaa Kangasniemelle -esiselvityshankkeen vetäjä Kari Synberg, joka kertoi hankkeesta sekä sen tuotoksista. Hanke on päättymässä ja loppuraportti valmistuu lokakuun loppuun mennessä.

Hankkeen tiimoilta keskustelua herätti muun muassa keskustan yleinen siisteys ja toiminta, parantamisen varaa on monessakin paikassa ja pienilläkin asioilla voitaisiin saada ympäristön ilmettä parannettua. Aiheeseen liittyen ideoitiin yhteistä siivoustalkoopäivää, pusikoiden raivausta, kuntaopasteita jne.

Kokouksen päätteeksi Matti Tulla kertoi Salmelan leirikeskukseen rakennettavaksi kaavaillun Kiinteistö Oy Salmenmajan tilanteesta.

» Avaa lehtijuttu kokouksesta tästä! (Kangasniemen Kunnallislehti 18.9.2014)

Matti Tulla oli ehdolla Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtajaksi

Kangasniemen Yrittäjät osallistuivat 10-henkisellä joukolla 15.10.2014 Juvalla järjestettyyn Etelä-Savon Yrittäjien syyskokoukseen.

Ennätysmäärän väkeä vetäneen kokouksen mielenkiintoisin osuus oli uuden puheenjohtajan valinta: ehdokkaina olivat mikkeliläinen Nina Rasola ja kangasniemeläinen Matti Tulla. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Rasola äänin 36-31, eli kamppailu oli varsin tasainen. Matti Tulla jatkaa Etelä-Savon Yrittäjien hallituksessa.

Kokouksessa käsiteltiin myös muut sääntöjen määräämät asiat, kuunneltiin tietopaketti yrittäjämäisestä markkinoinnista sekä Elisan palveluista, nautittiin hyvästä ruoasta ja nähtiin musiikilla höystetty stand up -esitys.

Muutama kuva kokousreissulta:

ESY:n syyskokous 2014

Kari Luukkainen, Hannu Tiihonen ja Arto Pellinen.

ESY:n syyskokous 2014

Sirpa Sappinen, Petri Isotalus ja Tiina Puttonen

ESY:n syyskokous 2014

Matti Tulla pitämässä kiitospuhetta. Vierestä seuraa vasta valittu puheenjohtaja Nina Rasola.

Johanna Luukkonen toivotettiin
tervetulleeksi Kangasniemelle

Johanna Luukkonen, Matti Tulla
Kangasniemen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Matti Tulla lahjoitti järjestön puolesta
Johanna Luukkoselle pehmustetun laudeliinan.

Ensi vuoden alussa työnsä Kangasniemen uutena kunnanjohtajana aloittava Johanna Luukkonen vietti täällä viime viikolla kolme päivää tutustuen tulevaan työpaikkaansa ja asuinkuntaansa.

Tiivistahtisen vierailun ohjelmaan sopi myös tapaaminen Kangasniemen Yrittäjäyhdistyksen edustajan, puheenjohtajan Matti Tullan kanssa. Tapaamisen aikana kylvettiin siemen tulevalle yhteistyölle ja sovittiin, että Johanna Luukkonen tulee vieraaksi Kangasniemen Yrittäjät ry:n hallituksen tulevan vuoden ensimmäiseen kokoukseen. Yrityskenttään Luukkonen haluaa tutustua laajalti ja toivoi, että yrittäjäyhdistyksessä mietittäisiin ehdotus, millaisissa tilaisuuksissa ja millä aikataululla yritystapaamisia voitaisiin luontevasti järjestää.

Tapaamisen aikana tuotiin esille Kangasniemen Yrittäjät ry:n toimintaa ja keskusteltiin kunnan ja yrittäjien yhteisestä Ideasinko-ryhmästä. Keskustelussa esille nousivat myös kunnan hankinnat ja hankintasäännöt.

– Kansallinen hankintalaki muuttuu vuonna 2016, sitä ennen paikallista hankintasääntöä ei kannata laajalla ohjeistuksella muuttaa, ettei tule turhaa työtä. Keskustelua asiasta ei kuitenkaan kannata keskeyttää, vankan hankintaosaamisen omaava Luukkonen totesi.

Muita keskustelunaiheita olivat muun muassa palvelutuotannon lisääminen, kunnan ja yritysten yhteistyö työttömien työllistämisessä sekä yritysvaikutusten arviointi.

Kangasniemestä ja kangasniemeläisistä Luukkonen on jo ehtinyt muodostaa positiivisen käsityksen.

– Täällä on todella hyvä tekemisen meininki, ulospäin Kangasniemi näyttäytyy vain positiivisessa valossa, iloitsi Luukkonen ja nosti esimerkeiksi viime aikoina palkitsemisillaan valtakunnallista julkisuutta saaneet Syvälahden lavan, PuulaGolfin, Vavesaaren tyrnimyslin sekä esikoiskirjansa julkaisseen Maria Kuutin.

(juttu kirjoitettu marraskuussa 2014)

Syyskokous järjestettiin 13.11.2014
Kangasniemen Juhla- ja Pitopalvelun tiloissa

Kangasniemen Yrittäjät, syyskokous

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määrämät asiat, mm. talousarvio, toimintasuunnitelma sekä henkilövalinnat. Tällä kertaa tuli pieniä muutoksia hallitukseen: Mika Tiihosen tilalle valittiin Joni Pietarinen (Rakennuspalvelu Joni Pietarinen) ja Keijo Mäenpään tilalle Mari Jalava (Jalavilla). Lisäksi hallituksen kokoa kasvatettiin yhdellä jäsenellä ja tuolle paikalle valittiin Anni Laitinen (AL-Fitness). Hallitus aloittaa työskentelynsä uudistuneella kokoonpanolla tammikuussa 2015.

Illan aikana kuultiin myös 110-vuotiaan Kalskeen puheenjohtajan Hannu Tiusasen puheenvuoro urheilusponsoroinnista ja nähtiin Kalskeen hiihtotiimin tyttöjen hieno videotervehdys. Kokouksen päätteeksi Etelä-Savon Yrittäjien väistyvä puheenjohtaja, Punkaharjulta saakka vieraaksemme saapunut Heikki Tynkkynen esitti kokousyleisölle oman puheenvuoronsa. Kiitokset Hannulle ja Heikille!

Kangasniemen Yrittäjät ry

Illan aikana nautittiin myös Kangasniemen Juhla- ja Pitopalvelun valmistama herkullinen illallinen (sirpa Sappinen ja Leena Hänninen kuvassa ylh.).

Kangasniemen parhaat asiakaspalvelijat

Kangasnienen Yrittäjät ry järjesti paras asiakaspalvelija-äänestyksen. Voittoäänet menivät tasan ja saimme iloksemme palkita kolme erityisen hyväksi äänestettyä asiakaspalvelijaa.

Kangasniemen Parhaat Asiakaspalvelijat 2014

Äänestyksen TOP 10

1. Pietarinen Jaakko, Kangasniemen Ykköskone 23 ääntä
Puttonen Tiina, R-Kioski Tiina Puttonen Tmi 23
Pynnönen Mika, Shell Kangasniemi 23
4. Jalava Mari, Jalavilla 13
5. Mäntynen Katja, Katjan Kulma 11
6. Linnera Pirjo, Puulantori, 10
7. Hokkanen Arja, Hiliman Puoti 9
Pirhonen Kristiina, PTA-Putki 9
9. Hämäläinen Marjo, kirjasto 7
Laitinen Anni, AL-Fitness 7

Muut, 3-6 ääntä kisassa saaneet henkilöt aakkosjärjestyksessä:

Arkko Anja, Anjan kauneuspiste
Huoponen Petri, Kutemajärven Talouskauppa
Hänninen Helena, Kukka ja Lahja Elisa
Kohvakka Nina, Hiekkoin tila
Leskinen Sari, S-Market
Martikainen Eija, Osuuspankki
Nurmi Taina, R-kioski
Partti Tiina, Reissupannu
Pellinen Arto, AP-Systems
Pulliainen Merja, Kunnallislehti
Pylvänäinen Vilma, Reissupannu
Pynnönen Pentti, Agrimarket
Rautjärvi Katja, Reissupannu
Sylgren Minna, Sinilila
Särkkä Raija, Puulantori

Veljekset Hokkanen Oy / Hannu Hokkanen ja Esa Hokkanen Kangasniemen Vuoden Yrittäjät 2014!

Veljekset HokkanenHannu ja Esa Hokkanen, taustalla Jukka Siikonen, Matti Tulla, Mikko Hokkanen ja Johanna Klemola.


Vuoden Yrittäjät puolisoineen. Kuvassa vas. Anne Puikkonen, Hannu Hokkanen, Esa Hokkanen ja Reetta Hokkanen.

Kangasniemen Yrittäjät ja Kangasniemen kunta valitsivat Vuoden 2014 Yrittäjiksi Hannu Hokkasen ja Esa Hokkasen Veljekset Hokkanen Oy:stä. Marraskuussa 2014 20 vuotta täyttänyt yritys tuottaa puunkorjuupalveluja Etelä-Savon ja Keski-Suomen alueilla sekä myös muualla Suomessa tarpeiden mukaan.

Palkitsemisperusteluja ovat mm.

- jatkuva laadun parantaminen ja kehittäminen (mm. mukana PEFC-metsäsertifiointijärjestelmässä)
- tehokkuusajattelu (mm. konekannan uusiminen)
- asiakaslähtöisyys (urakanantajat ja metsänomistajat)
- systemaattinen henkilöstön osaamisen vahvistaminen ja kouluttaminen
- toiminnan laajentaminen ja kasvuhakuisuus
- kannattavuusajattelu (AAA/korkein luottoluokitus)
- verkostomainen toiminta (paikallisten alihankkijoiden/kumppanien laaja hyödyntäminen)
- merkittävä työllistäjä (yht. n. 50 henkilöä kumppaniyritykset mukaan lukien)

Vuoden Yrittäjä julkistettiin Kangasniemen Joulun avauksessa 29.11.2014. Hannu ja Esa Hokkanen palkittiin tilaisuudessa myös kultaisilla yrittäjäristeillä. Kangasniemen Yrittäjät ry onnittelee lämpimästi Hannua ja Esaa sekä koko yrityksen väkeä!

Lisätietoja yrityksestä: www.veljeksethokkanen.fi

Joulun avauksessa monenlaista ohjelmaa

Joulun avaustilaisuudessa kuultiin myös kunnan ja Yrittäjien puheenvuorot. Kunnan puheenvuoron piti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mikko Hokkanen.

Yrittäjien puheenvuorossa Kangasniemen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Matti Tulla otti voimakkaasti kantaa kunnan Hilmassa julkaisemaan ennakkoilmoitukseen koulukeskushankkeen urakoista. Ennakkoilmoituksessa määritellyt kriteerit rajaavat pois kilpailusta kaikki paikalliset ja mahdollisesti jopa etelä-savolaiset yritykset. Kangasniemen Yrittäjät ei sitä hyväksynyt vaan ryhtyi toimenpiteisiin asian muuttamiseksi.

Asiakaspalvelijat
Mika Pynnönen ja Tiina Puttonen

Osa Joulun avauksen ohjelmaa oli Kangasniemen Parhaiden Asiakaspalvelijoiden palkitseminen. Voittajakolmikosta paikalle pääsivät Tiina Puttonen ja Mika Pynnönen, Jaakko Pietarinen oli edustamassa kangasniemeläistä urheiluosaamista KaPa-51 jääkiekon edustusjoukkueen vieraspelimatkalla ja hän saa palkintonsa myöhemmin.

Tilaisuudessa saatiin nauttia myös Kenno-yhtyeen musiikista ja ohjelman kohokohtana paikalla vieraili Joulupukki, joka jakoi lapsille Kangasniemen S-Marketin lahjoittamia karkkeja.

Ennen Joulun avausta järjestettiin Joulumyyjäiset, joissa oli tällä kertaa ennätysmäärä myyjiä ja myös ostavat asiakkaat löysivät paikalle, tavarat tekivät hyvin kauppansa!

Kangasniemen Yrittäjien ja MTK Kangasniemen yhteiset pikkujoulut järjestettiin Gastro Pubissa la 29.11.

Ilta sujui hyvän seuran, maittavan ruoan ja tanssin merkeissä. Kiitos kaikille mukana olleille!

Joululauluhetki ja aamukahvit
Lapaskankaan Teboililla pe 19.12.

Kangasniemen seurakunta ja Kangasniemen Yrittäjät ry järjestivät kaikille avoimen jouluisen tilaisuuden jo perinteiseen tapaan. Lopuksi nautittin seurakunnan tarjoamat aamukahvit.