Kangasniemen Yrittäjät ry

Wanhat - vuosi 2018

Poimintoja vuoden 2018 tapahtumista!

Toimintakertomus 2018

Avaa vuoden 2018 toimintakertomus tästä!

Hallituksen kokoukset

Kangasniemen Yrittäjien hallitus kokoontui vuonna 2018 11 kertaa. Hallituksen kokoonpano:

Nina Reinikainen, puheenjohtaja
Joni Pietarinen, varapuheenjohtaja
Jukka Siikonen, sihteeri
Mari Jalava, merkkipäivävastaava
Jaana Laitinen, tiedotusvastaava
Seppo Lappalainen, tapahtumavastaava, mökkiprojektivastaava
Arto Pellinen, tapahtumavastaava
Sirpa Sappinen, yhteiskuntasuhteista vastaava

Muut hallituksen jäsenet:

Anja Arkko
Tiina Puttonen
Minna Sylgren
Petri Viiansalo
Ari Viljakainen

Ideasingon varsinaisina jäseninä toimivat: Nina Reinikainen, Arto Pellinen, Minna Sylgren ja Seppo Lappalainen.
Varajäsenet: Ari Viljakainen, Joni Pietarinen, Tiina Puttonen ja Petri Viiansalo.
Tiedottajan roolissa Jaana Laitinen.

Kangasniemen Yrittäjien tiedotuslehti

Tiedotuslehtiä julkaistiin vuonna 2018 yksi kappale, toukokuussa ennen Kesän Avausta.

Kangasniemen Yrittäjien tiedotuslehti

Hallituksen järjestäytymiskokous 8.1.2018

Hallitus järjestäytyi vuoden ensimmäisessä kokouksessa, katso hallituksen jäsenet ja heidän vastuualueensa tästä!

Kokouksessa käsiteltiin myös mm. Mikael Pentikäisen vierailua ja Talvimessuja sekä lyötiin lukkoon yleisten kokousten ja seuraavan Ideasingon ajankohta. Viikolle 26 ideoitiin yrittäjien ja vapaa-ajan asukkaiden yhteistapahtumaa esimerkiksi pesäpallo-ottelun merkeissä.

Kalenteriin merkattavaa:
- Kevätkokous to 5.4. klo 18.30, kokouspaikka tiedotetaan myöhemmin
- Syyskokous to 8.11. klo 18, kokouspaikka tiedotetaan myöhemmin
- Yrittäjien tiedotuslehdet ilmestyvät Kunnallislehden liitteenä 9.5. ja 22.11.
- Joulun avaus järjestetään perjantaina 23.11. ja Joulumarkkinat näillä näkymin pe-la 23.-24.11.2018

Puheenjohtaja toi myös tiedoksi Etelä-Savon Yrittäjien tulevia tapahtumia. Katso ESY:n tapahtumakalenteri tästä!

Tulossa myös Yrittäjäristeily 14.-15.4. Tallink M/S Silja Europalla. Lue lisätiedot ja varaa paikkasi tästä!

Seuraavan kerran hallitus kokoontuu 8.2.2018.

Mikael Pentikäinen vieraili Kangasniemellä 11.1.2018

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen vieraili Kangasniemellä torstaina 11.1.2018. Päivän aikana vierailtiin paikallisissa yrityksissä ja päivän päätti kunnantalolla järjestetty Yrittäjäilta, jossa Pentikäisen lisäksi puhujina olivat Kangasniemen Yrittäjien puheenjohtaja Nina Reinikainen ja Etelä-Savon Yrittäjien puheenjohtaja Nina Rasola. Yrittäjäillassa oli noin 80 osallistujaa.


Vierailu Tehometillä.


Seuraava vierailukohde oli Jalavilla.


Vierailu Rakennuspalvelu Joni Pietarisella.

» Lue Kangasniemen Kunnallislehden juttu vierailusta!

Yrittäjägaala Pieksämäen Veturitalleilla 20.1.2018

Kangasniemeläiset yrittäjät olivat vahvasti edustettuina Etelä-Savon yhteisessä yrittäjägaalassa. Illan aikana nähtiin runsaasti palkitsemisia ja muistettiin kaikkia paikallisyhdistysten Vuoden 2017 Yrittäjiä. Estradilla muistettavien joukossa käväisi myös Kangasniemen Vuoden 2017 Yrittäjä Juha Marttinen. Maakunnallisena Vuoden Yrittäjänä gaalassa palkittiin Hotelli & Spa resort Järvisydän.

Kangasniemi valittiin vuoden 2017 paikallisyhdistykseksi!

Valinta julkistettiin puheenjohtajapäivillä Helsingissä 3.2.2018. Palkinto on tunnustus aktiivisesta toiminnasta jäsenkunnan asioiden ajamiseksi. Olemme kiitollisia ja ylpeitä saamastamme huomionosoituksesta! Työ jäsenistön ja koko Kangasniemen hyväksi jatkuu!

Puheenjohtajapäivillä julkistettiin myös valtakunnalliset palkinnot. Kangasniemen Yrittäjät ry oli yksi Vuoden 2017 tekijä -sarjan finalisteista. Muut ehdokkaat samassa sarjassa ovat Hangon Yrittäjät, Kemin Yrittäjät, Lempäälän Yrittäjät ja Ylöjärven Yrittäjät. Vuoden tekijänä palkittiin Lempäälän yrittäjät, lämpimät onnittelut heille! Olemme iloisia, että ylsimme kärkiviisikkoon.

Kangasniemen Yrittäjät ylsi finaaliin myös vuoden 2016 parhaita valittaessa. Olimme ehdolla vuoden paikallisyhdistykseksi 100-199 jäsentä-kategoriassa, tuolloin voittajaksi valittiin Suonenjoen Yrittäjät.

Hallituksen kokous 8.2.2018

Hallitus kokoontui Kangasniemen Juhla- ja Pitopalvelun tiloissa. Kokous aloitettiin pienellä juhlahetkellä: osallistujat nostivat maljat Etelä-Savon vuoden 2017 parhaaksi yhdistykseksi valinnan kunniaksi ja myöhemmin nautittiin maittavat täytekakkukahvit. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa huimaa vauhtia lähestyviä Talvimessuja, kevätkokousta, kevään tiedotuslehteä ja allekirjoitettiin viime vuoden tilinpäätös. Päätimme myös lahjoittaa jokaiselle tänä vuonna liittyvälle uudelle jäsenyritykselle yhden #yritäees -hupparin. Huppareita on tulossa myös myyntiin jäsenistölle: tilauksia voi tehdä Talvimessuilla yrittäjäyhdistyksen pisteessä ja samalla voi sovittaa mallikappaleita.

Talvimessut järjestettiin
17.3.2018 Kansis-keskuksessa

Kuva messujen pukunäytöksestä. KaPan jalkapalloilijat Akseli Vidgren ja Elmeri Linnera esittelemässä Eränetin asuja.

» Lue lisää

KYDT vei voiton Hyvän Mielen turnauksessa 31.3.2018

Kangasniemen Yrittäjät Dream Team uusi voittonsa viime lauantaina pelatussa turnauksessa. Ihan helpolla voitto ei irronnut, vaan saimme nauttia tiukoista ja tasaisista taisteluista. Kiitos kaikille kivasta päivästä!

» Kuvia tapahtumasta

Kangasniemen Yrittäjät ry:n kevätkokous

Kangasniemen Yrittäjät ry:n Kevätkokous järjestettiin
Svalan Tervapääsky-mökillä 5.4.2018


Kokouksessa käytiin läpi sääntöjen määräämät kevätkokousasiat ja todettiin että vuosi 2017 oli varsin toiminnantäyteinen. Lue vuoden 2017 toimintakertomus tästä!

Varsinaisen kokouksen lisäksi ohjelmassa oli ruokailua, kahvittelua ja vapaata keskustelua.

Lupilla talkoiltiin lauantaina 7.4.2018

Kangasniemen Yrittäjien Lupilla järjestettiin saunan katon purkutalkoot ja samalla Jari Hotti kaatoi saaresta puita. Kiitos kaikille mukana olleille!

Jatkossakin on tarjolla kaikenlaista talkoota, mm. saunan katon panelointi, pesu ja ulkoseinän korjaus sekä mökin maalaus. Uusi kiuaskin on jo hankittu.

Tule mukaan talkoisiin!

Lisätietoja: Seppo Lappalainen, puh. 0400 570 557, seppo.lappalainen(a)seponkonttori.fi

Kangasniemen Vapaa-ajanasuntoprojekti oli mukana
OmaMökki-messuilla Helsingissä 12.-15.4.2018

Kuvassa vapaa-ajanasuntoprojektin vastuuhenkilö Seppo Lappalainen, mökkitohtori Ilmo Lahikainen ja Kangasniemen Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Nina Reinikainen.

Osastolla olivat mukana Kangasniemen kunta, Kangasniemen Yrittäjät/mökkitohtori, Puula Tours, Puula Hirsitalo ja Eränetti.

Messut olivat meille antoisa kokemus, saimme mukavasti kontakteja ja myös vapaa-ajanasuntoprojektin uutiskirjettä tilattiin ahkerasti. Kiitos kaikille osastollamme vierailleille, oli kiva tavata!

Hallituksen kokous 25.4.2018

Kangasniemen Yrittäjien hallitus kokoontui 25.4. Pitopalvelu Siiskosessa. Kokouksen alussa Nina Reinikainen ja Seppo Lappalainen kertoivat kuulumisia Mökkimessuilta, joilla yhdistys oli mukana kunnan osastolla vapaa-ajanasuntoprojektin tiimoilta. Osastolla kävi paljon mökkiläisiä ja väki oli projektista hyvin tietoisia. Mökkejä ja tontteja myös kyseltiin paljon.

Kesän avauksen ohjelmaa suunniteltiin, luvassa muunmuassa hellehattukisa, kunnan ja Yrittäjien puheenvuorot sekä Vuoden Nuoren Yrittäjän palkitseminen. Myös vapaa-ajanasuntoprojekti on tapahtumassa esillä. Lisäksi kokouksessa keskusteltiin kesän tiedotuslehdestä, Yrittäjien Lupista sekä omista ja Etelä-Savon Yrittäjien tulevista tapahtumista.

Kangasniemelle menestystä ELPO-kyselyssä

Elinkeinopoliittinen mittaristo (ELPO) -kyselyn tulokset julkistettiin Kunnallisjohdon seminaarissa Tampereella. Kyselyssä Kangasniemi sijoittui Etelä-Savon kunnista toiseksi ja oli nyt kuudetta peräkkäistä kertaa kolmen yritysmyönteisimmän eteläsavolaisen kunnan joukossa. ESY:n mukaan kyselyn tuloksista ilmeni, että Etelä-Savossa yrittäjät kaipaavat yrityslähtöistä elinkeinopolitiikkaa. Hankinnat ja kunnan toiminnan yrityslähtöisyys ovat isoimmat kehittämiskohteet.

Lue Etelä-Savon alueellinen raportti täältä!

Hallituksen kokous 30.5.

Hallitus kokoontui Rantatorin Rantapannussa 30.5. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa Kesän avaustapahtumasta saatua hyvää palautetta ja mietittiin jo hieman seuraavan vuoden tapahtuman sisältöäkin. Seppo Lappalainen kertoi Kangasniemen Vapaa-ajanasuntoprojektin kuulumisia: katselmukset ovat tämän kesän osalta käynnistymässä ja viimevuotisiin kontakteihin tullaan olemaan myös yhteydessä kesän mittaan.

Yrittäjien Lupisaaressa on tarvetta talkoille ja ne päätettin järjestää tiistaina 5.6., lähtö Rantatorilta klo 17:15. Parin tunnin mittainen talkoorupeama sisältää ainakin raivausta ja polttopuiden tekoa. Talkoisiin ovat kaikki tervetulleita – tässä on samalla hyvä tilaisuus nähdä Lupisaari rakennuksineen. Ilmoita osallistumisestasi Nina Reinikaiselle (puh. 0400 815 108, nina.reinikainen(a)outlook.com) ma 4.6. klo 16 mennessä, niin osaamme varata sopivasti eväitä mukaan.

Kokouksessa tuli myös ehdotus uudesta tapahtumasta, jonka ajankohtakin merkattiin jo alustavasti kalenteriin. Mikäli kiinnostusta tapahtumaa kohtaan herää riittävästi, on perjantaina 3.8. tarkoitus järjestää ”Eloehtoo”, jonka tiimoilta tempaukseen mukaan lähtevät keskustan kaupat olisivat avoinna normaalia pitempään ja Rantatorille järjestettäisiin ohjelmallinen iltatori.

Kuulimme myös terveisiä Rantatorin kehittämisryhmästä: torin rantaan hankitaan soutuvene, jota voi lainata matkailuneuvonnasta panttia vastaan. Työn alla torin alueelle ja uimalan suunnalle on myös frisbeegolfrata ja torille opastava kylttikin toteutunee piakkoin. Nämä asiat otettiin ilolla vastaan. Sen sijaan kriittisesti suhtauduttiin tietoon, jonka mukaan kunnasta ei ainakaan näillä näkymin ole irtoamassa lupaa kiinteiden torikojujen ympärivuotiseen sijoitukseen Rantatorille.

Kangasniemen Yrittäjien stipendit

Kangasniemen Yrittäjät jakoi tuttuun tapaan stipendejä lauantaina 2.6.2018. Kangasniemen Yrittäjät ry:n stipendit myönnetään aktiiviselle yhteisten asioiden hoitajalle ja oma-aloitteiselle vastuunkantajalle sekä yrittäjämäistä otetta omaavalle.

Yläkoululaisen stipendi: Viivi Romo, 7B

Ylioppilaan stipendi: Kiia Lahikainen

Kangasniemen Yrittäjät onnittelee!

Ylioppilaan stipendin sai Kiia Lahikainen. Kuva: AP-Systems/Arto Pellinen

Hallituksen kokous 26.6.2018

Hallitus kokoontui puheenjohtaja Nina Reinikaisen mökillä, jossa kokouksen lisäksi nautittiin maittavia grilliherkkuja ja saunakin lämpeni. Kokouksessa käytiin läpi muun muassa vapaa-ajanasuntoprojektin kuulumisia, suunniteltiin syystalkoita Lupille ja mietittiin ohjelmaa Yrittäjän päiväksi 5.9. Tuolloin tarjotaan yrittäjille aamukahvit Reissupannussa klo 8-9. Samana päivänä kannattaa vierailla myös Mikkelissä Syke 2018-työelämätapahtumassa, kts. tiedot ylempää.

Kiireisen aikataulun vuoksi aiemmin alustavasti ideoitua Eloehtoo-tapahtumaa ei järjestetä vielä tänä vuonna.

Nyt hallitus jää kesätauolle, seuraava kokous tiistaina 21.8.2018.

Hallituksen syyskausi käynnistyi

Kangasniemen Yrittäjien hallitus kokoontui kesätauon jälkeen Rakennuspalvelu Joni Pietarisen uusissa tiloissa tiistaina 21.8.2018.

Ennen kokouksen alkua yrittäjä Joni Pietarinen esitteli tiloja hallituksen jäsenille.

Asioita oli listalla runsaasti ja mm. seuraavia aiheita käsittelimme:

 • Vapaa-ajan asuntoprojektin kuulumiset: mökkitohtori oli kesän aikana esillä muutamissa tapahtumissa ja useissa kohteissa käytiin katselmuskäynneillä. Vuoden 2019 pääteemaksi päätettiin ottaa mökkien jätevesiasiat. Syyskuussa toteutamme vapaa-ajan asukkaille kyselyn jossa kartoitamme mm. projektin vaikutuksia.
 • Lupilla järjestetään saunaremontti- ja puutalkoot pe-la 21.-22.9., ilmoittaudu mukaan talkoisiin: Seppo Lappalainen, 0400 570 557. Voit tulla molempina päivinä tai toisena - aivan kuten Sinulle parhaiten sopii! Lauantain talkoiden jälkeen Lupivenetsialaiset! Tarkkaile tiedotusta, lisätietoja tulossa!
 • Yrittäjän päivänä 5.9. aamukahvit Reissupannussa klo 8-9. Tervetuloa!
 • Syyskokous Pitopalvelu Siiskosella ti 6.11. klo 18. Lisätietoja myöhemmin, merkkaa jo kalenteriin!
 • Joulun avaustakin jo suunnittelimme ja samassa yhteydessä järjestettäviä joulumarkkinoita. Tulossa myös tonttupolku ja joulukuusimetsä!
 • Päätimme järjestää Kankaistenlammen teollisuusalueen yrityskierroksen torstaina 1.11., alueen yrityksiin on tulossa lähiaikoina kyselyä, ketkä haluavat vieraita yrittäjäyhdistyksestä tuona päivänä. Viime vuonna kiersimme Lapaskankaan teollisuusalueen yrityksissä.
 • Yrittäjien torikojujen ympärivuotinen sijoittaminen torille ei ole ollut myötätuulessa. Keskustelua asian tiimoilta jatketaan.
 • Kangasniemen Yrittäjät ry järjestää kunnan kanssa kehittämistilaisuuden, jossa keskustellaan kunnan edustajien kanssa mm. paikallisen elinkeinoeläimän toimintaedellytyksistä ja niiden kehittämisestä. Jäsenistö, viemme mielellämme puolestanne viestiä kuntaan, ota yhteyttä esim. puheenjohtaja Nina Reinikaiseen, jos haluaisitte jonkun tietyn asian nostettavaksi esille. Tilaisuus järjestetään lokakuun puolivälin kieppeillä.

Yrittäjän päivänä 5.9.2018 kahviteltiin Reissupannussa

Kahvin lomassa kuultiin Kangasniemen Yrittäjien, kunnan elinkeinotoimen ja Kangasniemen Osuuspankin tervehdykset Nina Reinikaisen, Jukka Siikosen ja Seppo Laurilan esittäminä. Lisäksi mökkitohtorinakin tunnettu Ilmo Lahikainen viritteli omalla puheenvuorollaan rakentamiseen liittyvää keskustelua.

Hallituksen kokous 17.9.2018

Yrittäjäyhdistyksen hallitus kokoontui vuoden yhdeksänteen kokoukseensa Kangasniemen Juhla- ja Pitopalvelun tiloissa. Asialistallamme oli mm. seuraavia asioita:

 • Vapaa-ajanasuntoprojekti: päätimme osallistua OmaMökki-messuille huhtikuussa 2019 ja tehdä pienen palvelukyselyn syyskuun uutiskirjeeseen.
 • Lupi: talkoita ja Wenetsialaisia suunniteltiin. Seppo Lappalainen kertoi että Lupilla on jo tehty runsain määrin kunnostustöitä.
 • Joulun ajan tapahtumat: torin kehittäminen on pahassa vastatuulessa ja useista torin kehittämisryhmän tekemistä pyynnöistä huolimatta kunnan tekninen lautakunta ei ole saanut aikaiseksi tehdä päätöstä uudesta torisäännöstä. Kiinteät torikojut vaaditaan edelleen voimassa olevan sopimuksen mukaan poistettavaksi torilta 30.9. mennessä. Kokouksessa päätettiin, että mikäli torin kehittämisasiat eivät etene positiivisessa mielessä, Joulun avaus siirretään muualla ja muut torilla järjestettäväksi kaavaillut joulutapahtumat perutaan.
 • Kangasniemen Vuoden Yrittäjä valittiin yksimielisesti.
 • Kankaistenlammen teollisuusalueen yrityskierroksen osalta todettiin että ilmoittautumisia on tullut vielä melko vähän. Kierros kuitenkin toteutuu ja ilmoittautumisaikaakin on jäljellä.
 • Tiedotuslehteä suunniteltiin.
 • Alakoulujen kanssa tehdään yhteistyötä yritysvierailujen merkeissä.
 • Kunnan tekninen lautakunta on pyytänyt yrittäjäyhdistykseltä kannanottoa uusista jouluvaloista, joihin on varattu 10.000 euron määräraha. Yrittäjäyhdistys ei halua ottaa kantaa uusien valojen sijoittamiseen, niitä lienee keskustan alueella jo riittävästi ja rahalla voisi olla tärkeämpääkin käyttöä.
 • ESY:n tulevia tapahtumia tuotiin tiedoksi ja niihin osallistumista suunniteltiin.

Lupilla talkoiltiin ja vietettiin Venetsialaisia

Perjantaina 22.9. yrittäjien "Lupisaaressa" talkoiltiin päivällä kohtalaisessa tuulessa ja illalla vietettiin venetsialaisia makkaranpaiston ja virvokkeiden merkeissä.

Ahkera porukka sai paljon valmista aikaan: "Kartanoon" asennettiin uusi ikkuna, rakennettiin uudet portaat ja maalattiin ovi. "Kylpyläosastolla" eli rantasaunalla ohjelmassa oli maalausta ja oven panelointi. Lisäksi saaressa sahattiin ja halottiin iso kasa polttopuita sekä kaadettiin rantapusikkoja ja kasattiin ne
polttamista varten. Innokkaimmat talkoolaiset uurastivat noin 10 tunnin ajan!
 
Lupi on nyt pientä viilausta vailla valmis käyttöönotettavaksi.


Kuvassa polttopuutiimi Nina ja Minna sahaavat ja halkovat puita.

Tori on nyt tyhjä - Joulun avaukselle uusi osoite

Torikojut siirrettiin pois perjantaina 21.9.2018.
Joulun avaus järjestetään Reissupannun niemessä pe 23.11. klo 18.

Tiedote 24.9.2018: Torin kehittäminen yrittäjäyhdistyksen näkökulmasta 

Kangasniemen rantatorin kehittämisen ympärillä on ollut paljon puhetta ja mielipiteitä kuntaa sekä yrittäjiä kohtaan viime aikoina. Kaikki eivät ole täysin sisäistäneet, mistä tässä on kysymys ja miten asiat ovat menneet. Tässä faktaa:

TORISÄÄNTÖ

Torisääntö on voimassa oleva paperi (tekninen lautakunta 16.6.2016). Siinä sanotaan mm.
- 3 §. Torikaupan järjestelyn hoitaa tekninen lautakunta/tekninen osasto
- 8 §. Toripäiviä ovat arkipäivät
- 9 §. Torikauppaa saa harjoittaa arkipäivisin klo 07 – 20. Toriajan päätyttyä kaikki tavarat, myyntipöydät ja kojut sekä perävaunut, myyntivaunut  ja –autot on puolen tunnin kuluessa toriajan päättymisestä siirrettävä pois.
-6 §. Kevät- ja syysmarkkinoiden ajaksi ovat kuukausi- tai vuosipaikan varanneet torimyyjät velvolliset luovuttamaan myyntipaikkansa markkinoiden ajaksi

NÄIN ASIAT ETENIVÄT: 

Kangasniemen Yrittäjät ry halusi kehittää toria ja haki luvan viidelle kojulle (hakemus 12.5.2017). Yhdistys hallinnoisi vuokrausta ja ne olisivat matalan kynnyksen mahdollisuus kenelle tahansa harjoittaa torikauppaa. Kojujen ideana oli luonnollisesti vilkastuttaa torielämää myyjiä lisäämällä.  

Ote teknisen lautakunnan pöytäkirjasta 18.5.2017:
Lautakunta hyväksyi viiden kojun sijoittamisen torialueelle 1.5. – 30.9. väliseksi ajaksi. Lisäksi lautakunta totesi mm., että sopimus ei koske markkina-aikoja (markkinajärjestäjän kanssa on neuvoteltava erikseen). Pöytäkirjassa todetaan myös, että syksyllä 2017 päättyvän ”markkinasopimuksen” jälkeen tulee periaatteet neuvotella uusiksi, jotta vältytään jatkuvilta yksittäisiltä neuvotteluilta.

Torinkehittämisryhmän toiminta jatkui parin vuoden hiljaiselon jälkeen tammikuussa 2018. Siihen kuului mm. kunnan viranhaltijoita, luottamushenkilöitä, torimyyjiä ja yrittäjäyhdistyksen edustaja. Mukana kokouksissa olivat mm. kunnanjohtaja ja elinkeinoasiamies. Ryhmä sai läpi mm. veneen ja torikyltin hankinnan, mutta torisäännön järkiperäistämistä ei saatu useista yrityksistä huolimatta teknisen lautakunnan käsittelyyn. Ehdotuksessa uudistetuksi torisäännöksi toivottiin mm. lupaa kojujen ympärivuotiselle sijoittamiselle torille. 

Keväällä 2018 kaksi yrittäjää hankki omat kojunsa ja sijoitti ne lautakunnan edellyttämällä tavalla torille. Kojut saivat myönteistä palautetta ja uskottiin, että niitä voitaisiin hankkia lisääkin.

Toimistopäällikkö Kähärä, elinkeinoasiamies  Siikonen ja toriryhmän pj Lappalainen neuvottelivat keväällä teknisen johtajan kanssa torisäännöstä ja periaatteista. Neuvottelutulosta ei saatu aikaiseksi ja tekninen johtaja piti edelleen kiinni vaateesta, että kojut pitää poistaa torilta lumen kasauksen takia. Yrittäjäyhdistyksen pj ja elinkeinoasiamies yrittivät vielä 18.9.2018 saada asiaa tekniseen lautakuntaan, mutta asiaa ei haluttu käsitellä siellä.

Koska ympärivuotinen toiminta torilla ei ole ilmeisesti toivottua lumen aurauksen ja kasauksen takia, yrittäjäyhdistys päätti perua / siirtää muualle torilla järjestettäväksi kaavaillut vuoden 2018 joulutapahtumat (Joulun avaus, joulumarkkinat, joulukuusimetsä, tonttupolku ja joulukalenteri). Myös kojujen omistajat päättivät viedä kojunsa pois, koska niiden siirtely aiheuttaa turhaa vaivaa ja kustannuksia. 
 
#YRITETTIINEES

Kuten edellä olevasta todetaan, yrittäjäyhdistys teki päänavauksen torin aktivointiin ja ympärivuotisen käytön helpottamiseen. Ensin testattiin yhdistyksen omalla kojulla 2017 ja sitten tuli nämä yritysten omistamat, mutta yy:n markkinoimat kojut, jotka oli vapaasti vuokrattavissa aina kun yrittäjä itse ei niitä tarvitse. Vuonna 2017 käytössä ollut koju kuten tämänkin vuoden kojut joutuivat siirtelyvaateiden kohteeksi ja aiheuttivat eripuraa torimyyjien välille. 
 
Torisääntöjen muuttaminen tämän päivän tarpeita vastaamaan on oma lukunsa. Kuten lautakunnan viime vuoden pöytäkirjassa 18.5.2017 todetaan, tulee asia käsitellä torikauden 2017 jälkeen. Me yrittäjät olemme yrittäneet saada asiaa järjestykseen koko vuoden, mutta tekninen johtaja ja teknisen lautakunnan pj eivät ole halunneet viedä asiaa lautakuntaan. Jos ei torin kehittämisryhmä ole oikea taho torin kehittämiseen liittyvien asioiden eteenpäin viemiseen, niin mikä sitten? Yrittäjäyhdistys ei hallinnoi toria, se on tekninen lautakunta.
 
Eräät tahot ovat arvostelleet yrittäjäyhdistyksen toimintaa torin kehittämisessä. Me yrittäjät olemme tottuneet tekemään nopeita päätöksiä, mutta tässä toriasiassa on odoteltu ja hakattu päätä seinään koko vuosi. Niin rahaa kuin kallisarvioista aikaakin on kulunut hukkaan ja maku yrittämisestä on tämän torin kehittämisasian suhteen mennyt. Jatkossa suuntaamme energiamme muihin asioihin - ja kyllähän meillä ideoita ja energiaa riittää jatkossakin! 

Kangasniemen Yrittäjät ry 
Hallitus

Hallituksen kokous 15.10.2018

Kangasniemen Yrittäjien hallitus kokoontui Valioisännöinnin kokoustiloihin vuoden kymmenenteen kokoukseen. 

Kokouksessa käsiteltiin vapaa-ajan asuntoprojektin jatkoa, käytiin läpi Lupilla tehtyjä kunnostustoimenpiteitä, suunniteltiin syyskokousta (kutsut tulevat piakkoin!) ja jatkettiin Joulun avaustapahtuman suunnittelua. Käsittelimme myös muun muassa Kankaistenlammen teollisuusalueen yrityskierrosta ja maaliskuussa järjestettäviä Talvimessuja.

Tiedote 17.10.2018 / Kangasniemen Yrittäjät ry

Kunta ja yrittäjät kohtasivat
kehittämis- ja keskustelutilaisuudessa

Kangasniemen Yrittäjät ry:n hallitus kutsui joukon kunnan päättäjiä ja viranhaltijoita yhteiseen kehittämis- ja keskustelutilaisuuteen 16.10.2018.

Kunnanhallituksen huoneen pöydän ympärys täyttyi viimeistä paikkaa myöten – tästä voitaneen päätellä, että halua paikallisen elinkeinoelämän kehittämiseksi löytyy puolin ja toisin!

Yrittäjien avauspuheenvuorossa puheenjohtaja Nina Reinikainen totesi kaikkien yhteisen toiveen olevan, että Kangasniemi säilyy elinvoimaisena jatkossakin.
– Kunnan kehittämiseen tarvitaan kaikkien tahojen yhteistyötä ja tahtotilaa, Reinikainen totesi.
Juuri tuon tahtotilan löytämiseksi ja kunnan sekä elinkeinoelämän yhteistyön kehittämiseksi yrittäjät järjestivät tiistai-illan tilaisuuden. Hyvää yhteistyötä on toki tehty jo aiemmin, parhaana esimerkkinä siitä on elinkeinoasiamies Jukka Siikosen tärkeä panos yrittäjäyhdistyksen toiminnan hyväksi.

Ensimmäisenä kohtana asialistalla oli vuosien 2017-2021 kuntastrategia, johon liittyviä konkreettisia suunnitelmia ja toimenpiteitä yrittäjät peräänkuuluttivat. Strategia on tehty syksyllä 2017, jolloin se kunnanjohtaja Risto Nylundin mukaan oli tärkeintä saada valmiiksi, mutta tämän vuoden budjettiin sitä ei vielä ehditty saada mukaan. Tilaisuudessa nousi esille, että esimerkiksi elinkeino- ja matkailutoiminnan edistämisen osalta kaivattiin konkreettisten kärkihankkeiden määrittelyä. Yrittäjille kerrottiin, että strategia toimii kuntapuolella hitaammin ja nähtäväksi jää, saako sen ensi vuoden talousarvioon, mutta joka tapauksessa tulevana vuonna kunnassa panostetaan yhteisöllisyyden lisäämiseen, osallistavaan budjetointiin ja viestintään.

Yrityslähtöistä päätöksentekoa ja
hankintoja omalta paikkakunnalta

Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydestä ja hankintapolitiikasta keskusteltiin myös. Yrittäjäyhdistyksen väki toivoi nopeita päätöksiä ja oikomista turhassa byrokratiassa, hidastelulla hukataan myönteinen vire.

Hankintojen haluttiin kohdistuvan oman paikkakunnan yrityksiin aina kun se on hankintalain puitteissa mahdollista.
– Onko virkamieskoneisto jalkautunut tarpeeksi kentälle, onko kaikilla riittävästi tietoa, mitä täällä on tarjolla, yrittäjä Joni Pietarinen kysyi.
Kunnan edustajat kertoivat, että paikallisten yritysten palveluja käytetään jo nyt hyvin paljon ja samalla luvattiin selvittää, voisiko niitä käyttää entistäkin enemmän. Esimerkiksi pienhankintoihin ja täydennyksiin on sallittua käyttää muitakin kanavia kuin niitä, joiden kanssa on tehty iso, alueellinen hankintasopimus.

Myös yrityksillä on peiliin katsomisen paikka: vapaa-ajan valtuuskunnan palvelututkimusta kehoitettiin tarkastelemaan, sillä siinä on esitetty kritiikkiä muun muassa soitto- ja tarjouspyyntöihin vastaamattomuudesta. Yrittäjäyhdistys välittää tutkimustulokset tiedoksi jäsenistölleen. (Katso tutkimustulokset tästä, palautteet sivulla 24)

Yritysnäkökulmasta tuotiin esille myös rakennusvalvonnan kesäinen sulkuaika. Kun käynnissä on kuumin sesonki, virastossa on lappu luukulla lomien vuoksi. Toivottiin, että palvelut olisivat koko kesän saatavilla ja reagointi lupa-asioissa olisi mahdollisimman nopeaa. Rakennuspuolen jumiutuminen vaikuttaa myös paikallisiin yrityksiin esimerkiksi urakoiden etenemisen ja laskutuskierron tiimoilta. Asian kehittämiseen löytyi kunnasta heti tahtoa sekä intoa ja kesäisten sijaisjärjestelyjen mahdollisuutta luvattiin alkaa selvittää.

Yhtenä asiana pöydälle nostettiin Hallitien valaistus, tai pikemminkin sen puute. Yrittäjät ovat tehneet asiasta kannanoton kunnalle jo syksyllä 2016, mutta Lapaskankaan teollisuusalueen pääväylällä vallitsee edelleen pimeys.
– Valot pitäisi saada heti, mutta se ei ole mahdollista. Suurin osa investoinneista tehdään velkarahalla. Parhaani teen, että valot tulee, mutta en uskalla luvata, totesi teknisen lautakunnan puheenjohtaja Kari Luukkainen.

Kuntamarkkinoinin keihäänkärkeä kaivataan

Asialistalla oli myös kunnan imago ja kuntamarkkinointi, jotka onnistuessaan vaikuttavat myös kangasniemeläisten yritysten asiakasvirtoihin. Aiheeseen liittyen esitettiin pohdintoja muun muassa siitä, mihin markkinointirahat kannattaisi suunnata ja miten majoitustiloja saataisiin lisää. Markkinoinnin keihäänkärki tulisi löytää, jotta mainontaa voitaisin kohdentaa oikeille kohderyhmille. Majoitustilanteen korjaamiseksi kunta panostaa parhaillaan Kiviniemen leirintäalueen kohentamiseen.

Yksimielisiä oltiin siitä, että yrittäjien ja kunnan yhteiseen Vapaa-ajanasuntoprojektiin kannattaa panostaa jatkossakin. Sen sijaan kunnan suuri tuki yksittäiselle musiikkitapahtumalle herätti kiivasta keskustelua. Yrittäjien kanta oli, että kyseisen tapahtuman järjestäminen on toki erittäin hyvä asia ja sen toivottiin kasvavan entisestään, mutta kävijäkohtainen tukisumma on varsin mittava verrattuna muihin, niin ikään loistaviin paikallisiin tapahtumiin.

Myös uusien asukkaiden ja samalla osaavan työvoiman houkuttelu olivat asialistalla ja yrittäjät esittivät muun muassa pohdinnan, voisivatko entiset kangasniemeläiset olla hyvä kohderyhmä, käynnistettäisiin ”paluumuuttokampanja”. Esille tuotiin houkuttimina myös muun muassa maksuton päivähoito, tänne muuttaville suunnatut konkreettiset porkkanat sekä kyläkoulujen markkinointi.

Yhteistyötä tiivistetään

Lopuksi vielä peräänkuulutettiin kertauksena yhteistä tahtotilaa elinkeinoelämän kehittämiseksi siten, että se näkyy myös ulospäin. Sellainen varmasti löydettiin pöydän molemmilta puolin. Yhteydenpitoa yritysten suuntaan luvattiin tiivistää ja yritysten viestiä viedä entistäkin tehokkaammin eteenpäin kunnassa.

Tilaisuuden lopuksi yrittäjät saivat noottia ”ennennäkemättömästä somekampanjasta”, joka kehkeytyi toriasioiden tiimoita. Yrittäjät pahoittelevat siitä aiheutunutta mielipahaa, mutta jatkossakin tulemme toki toimimaan avoimesti ja tiedottamaan toimintaamme liittyvistä asioista jäsenistöllemme sekä kaikille muille niistä kiinnostuneille. On hyvä asia, että tässä tilaisuudessa tuotiin rohkeasti esille epäkohtia puolin ja toisin. Mikäli kaikkea katsotaan ruusunpunaisten silmälasien läpi, ei kehitystä pääse tapahtumaan – ”kehitys loppuu tyytyväisyyteen”.

Suuret kiitokset kaikille osallistujille! Kehittämistilaisuus ei jääne ainutkertaiksi, vaan jatkoa seurannee erilaisten teemailtojen muodossa.

*****

TIIVISTELMÄ SOVITUISTA KEHITTÄMISTOIMENPITEISTÄ

 • Elinkeino- ja matkailutoiminnan edistämiseksi pyritään kehittämään konkreettiset kärkihankkeet.
 • Kunnassa selvitetään pienhankintojen suhteen, voiko paikallisten tuotteiden ja palvelujen käyttöä lisätä entisestään.
 • Yrittäjien vapaa-ajanvaltuuskunnan palvelukyselyssä saama kritiikki mm. tarjouspyyntöihin vastaamattomuudesta viedään eteenpäin.
 • Rakennusvalvonnan kesäisten sijaisjärjestelyjen mahdollisuutta selvitetään. Lupa-asioissa reagointi mahdollisimman nopeaksi.
 • Hallitien valaistuksen suhteen kunta tekee parhaansa.
 • Yrittäjien ja kunnan yhteiseen vapaa-ajanasuntoprojektiin panostetaan jatkossakin.
 • Elinkeinotoimi tiivistää yhteydenpitoa yritysten suuntaan entisestään.
 • Järjestetään kunnan ja yrittäjien yhteisiä teemailtoja jatkossakin erilaisten aihekokonaisuuksien tiimoilta.

Kangasniemen Yrittäjien edustus mukana
Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä

Puheenjohtaja Nina Reinikainen ja hallituksen jäsen Seppo Lappalainen Kangasniemen Yrittäjät ry:stä osallistuivat Turussa 20.-21.10.2018 järjestetyille Valtakunnallisille Yrittäjäpäiville. Mukana oli parisenkymmentä edustajaa Etelä-Savosta. 

Nina Reinikainen kertoo viikonloppuun mahtuneen mielenkiintoisia esityksiä ja oheisohjelmaa, luennoitsijoita eri aloilta, iloista illanviettoa ja mahdollisuuksia verkostoitumiseen.

Reinikaisen mukaan päivän polttavat asiat puhuttivat ja nousivat esiin gaalan juhlapuheessakin. Valtakunnallisten yrittäjäpalkintojen saajat olivat hyvin erilaisten alojen toimijoita. Osa pitkän linjan konkareita, osa nuorempia, rohkean vision toteuttajia ja kaikki takuulla palkintonsa ansainneet. 

– Viikonlopun hienoin juttu oli se, että "meidän” Nina Rasola valittiin toiselle kaudelle Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajistoon mahtavalla äänimäärällä. On upeaa, että meillä on alueeltamme edustaja tämän järjestön näköalapaikalla tekemässä tärkeää työtä yrittäjyyden eteen, Reinikainen iloitsee.

(Kuva: Nina Reinikainen)

Kankaistenlammen yrityskierros 1.11.2018

Yrittäjäyhdistyksen hallituksen jäsenistä, elinkeinoasiamies Jukka Siikosesta ja kunnanjohtaja Risto Nylundista koostunut porukka kiersi ns. Kankaistenlammin alueen yrityksissä, jotka olivat ennakkoon ilmoittaneet pystyvänsä ottamaan vieraita tuona ajankohtana vastaan. 

Vierailukohteemme olivat K-Rauta, Puulan Putki, Vavesaaren tila, Rakennuspalvelu Joni Pietarinen, Joints ja Kuljetus A. Lindholm. 

Kierros oli mukava ja mielenkiintoinen, paljon kiitoksia mukana olleille yrityksille!

K-Rauta Kangasniemeä esitteli yrittäjä Petri Viiansalo.

Puulan Putken toimintaa esitteli työnjohtaja Mikko Neuvonen.

Vavesaaren tilan Taina Laitinen esitteli yritystä ja tajoili maistiaisia uutuusglögistä.

Pauliina Manninen esitteli Rakennuspalvelu Joni Pietarisen toimintaa ja uusia tiloja.

Yrittäjä Leo Reinikainen esitteli Jointsin toimintaa.

Päivän viimeinen vierailukohde oli Kuljetus A. Lindholm, jossa Ari Lindholm kertoi yrityksensä toiminnasta.

Syyskokous järjestettiin 6.11.2018
Pitopalvelu Siiskosella

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät syyskokousasiat kuten tulevan vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma sekä henkilövalinnat. Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Nina Reinikainen ja uudeksi jäseneksi hallitukseen valittiin Anne Puikkonen. Kaikki aiemmat hallituksen jäsenet jatkavat tulevana vuonna. Yleiseen kokoukseen osallistui 21 henkilöä.

Ennen yleisen kokouksen alkua pidettiin hallituksen pikakokous, jonka tärkein aihe oli Joulun avaustapahtuman järjestelyt.

Joulun avaus järjestettiin 23.11.
Reissupannun niemessä

Kangasniemen Joulun avaus

» Lue lisätiedot Joulun avaustapahtumasta!

» Lue lisätiedot Vuoden Yrittäjästä

Hallituksen kokous 12/2018

Kangasniemen Yrittäjien hallitus kokoontui 26.11. vuoden näillä näkymin viimeiseen kokoukseensa Kangasniemen Juhla- ja Pitopalvelun tiloihin. 

Kokouksessa kävimme iloisin mielin läpi Joulun avauksen hyvää palautetta ja suunnittelimme jo vähän seuraavaakin Joulun avausta. Lisäksi asialistalla oli mm. Vapaa-ajan asuntoprojekti, tiedotuslehden ja Talvimessut, joihin aletaan ottamaan paikkavarauksia piakkoin.

Merkkaa Talvimessut jo kalenteriin, ne järjestetään Kansis-keskuksessa lauantaina 9.3.2019. seuraile tiedotusta netti- ja Facebook-sivuillamme!

Jouluhiljentyminen 20.12.2018

Kangasniemen ev. lut. seurakunta ja Kangasniemen Yrittäjät järjestivät Lapaskankaan Teboililla Jouluhiljentymisen perinteiseen tapaan.

Ohjelmassa oli järjestävien tahojen tervehdykset ja joululauluja. Lopuksi juotiin seurakunnan tarjoamat aamukahvit.


Wanhemmat kuulumiset

» Vanhemmat kuulumiset ja uutiset löydät täältä!

Kangasniemen Yrittäjät Facebookissa


Kangasniemen kunta

Tulla Ky


Kangasniemen Yrittäjien jäsenyritykset

» Suomen Yrittäjien jäsenlistaus